28 MÖSSOR

Under vintern 2017/18 hittade danskonstnär Stine Marcinkowski 28 mössor på olika offentliga platser runt om i Göteborg. Mössor som hade tappats bort och som Marcinkowski tyckte var roliga att ta med sig hem, tvätta och klä ut sig med. När våren kom hade Marcinkowski plötsligt 28 mössor i sitt förvar.

Marcinkowski undrade vad hon skulle göra med dem och drog parallellen till en genomsnittlig menscykel på 28 dagar. Det skapade idén om att gestalta menscykeln utifrån de upphittade 28 mössorna. Marcinkowski som själv lider av sjukdomen Endometrios, märker av cykliska förändringar och är intresserad av dem som en samhällsfråga. Målet blev att göra en film och ett interdisciplinärt samarbete mellan dans, film och musik. Ett samarbete sattes igång med filmaren Astrid Askberger och musikern Kajsa Magnarsson.

28 mössor är en film som på ett konstnärligt sätt genom rörelse, röst, intervjuer med andra kvinnor och musik berättar om kvinnans cykliska liv. Vi får höra berättelser från personer som påverkas i hög grad av sin cykel och från de som inte påverkas alls, från män som också har en cykel, folk som inte vill definiera sig kring kön och personer i klimakteriet. Vi arbetar platsspecifikt på olika platser runt om i Göteborg där vi berättar personliga minnen och dokumentära historier om menscykeln utifrån ett somatiskt, lekfullt och skruvat gestaltande.