28 MÖSSOR

Dansaren Stine Marcinkowski har för vana att plocka med sej mössor hon hittat på gatan hem. Samtidigt läser hon in sig på menscykeln och finner plötsligt att hon äger 28 upphittade mössor, lika många som dagarna i en genomsnittlig menscykel! I en skruvad dansfilm gestaltar Stine fyra personers berättelser från menscykeln med hjälp av rörelse, mössor, ett vackert foto och musik.

Under vintern 2017/18 hittade danskonstnär Stine Marcinkowski 28 mössor på olika offentliga platser runt om i Göteborg. Mössor som hade tappats bort och som Marcinkowski tyckte var roliga att ta med sig hem och klä ut sig i. När våren kom hade Marcinkowski plötsligt 28 mössor i sitt förvar.

Marcinkowski undrade vad hon skulle göra med dem och (eftersom hon läst in sig mycket på sistone om detta) så drog hon parallellen till en genomsnittlig menscykel på 28 dagar. Det skapade idén om att gestalta menscykeln utifrån de upphittade 28 mössorna. Marcinkowski som själv lider av sjukdomen Endometrios, märker av cykliska förändringar och är intresserad av dem som en samhällsfråga. Målet blev att göra en film och ett interdisciplinärt samarbete mellan dans, film och musik. Ett samarbete sattes igång med filmaren Astrid Askberger och musikern Kajsa Magnarsson.

28 mössor är en film som på ett konstnärligt sätt genom rörelse, röst, intervjuer med andra kvinnor och musik berättar om kvinnans cykliska liv. Vi får höra fyra personer berätta om sin cykel, en historia från ägglossning, PMS, mens och efter mens. Vi arbetar platsspecifikt på olika platser runt om i Göteborg där vi genom rörelser, berättelser och musiken åskådliggör menscykeln utifrån. Marcinkowski skapar ihop med Askberger en berättarröst som beskriver upptakten till filmen och en personlig ingång till temat. Mössorna får gestalta menscykeln i filmen och berätta historien genom dansscenerna. Marcinkowski sorterar mössor på marken, hänger dem på ett klädstreck, provar dem, ger dem karaktär, uttrycker och dansar med dem.

Platserna som vi kommer arbeta med är naturliga och konstgjorda platser, som t.ex. köpcentret i Nordstan, vid havet på stranden, på en parkering. Vi arbetar med de motsatta karaktärsdragen av att känna sig introvert eller extrovert i dessa miljöer. Platserna vi filmar på blir antingen en representation av eller står i kontrast till menscykelns olika känslor och stämningar.